Alsóörs, Vasút utca 14.
+36702212022
info@sailbalaton.hu

Horgonyzás a Balatonon: Horgonyzási hely kiválasztása és a horgonyzás szabályai

Vitorlásbérlés Alsóörsön, hajóbérlés a Balatonon, hajóértékesítés

Horgonyzás a Balatonon: Horgonyzási hely kiválasztása és a horgonyzás szabályai


Pár évtizeddel ezelőtt a horgony és a horgonyzás – teljesen más konnotációval bírtak. A horgonyt általában “szerszámnak” tartották, valamint olyan eszköznek tekintették, amellyel együtt dolgoztak, és segít bizonyos helyzetekben. A horgonyzás több, mint egy manőver. Erénynek tekinteték, ha megfelelően horgonyzott valaki. Ez azért van, mert metaforikusan megközelítve a megfelelő horgonyzással a biztonságot, a menedéket, a nyugalmat biztosították. Ez a feltételezés hajós szempontból nincs is olyan messze a valóságtól.

Horgonyzási hely kiválasztása

A horgonyzás előtt meg kell találnia egy biztonságos és védett helyet, majd megfelelően kell végrehajtania a manővert.

Ahhoz, hogy a horgonyt helyesen használja, több dolgot is észben kell tudnia és koordinálnia. Ha talált egy helyet, amely erős széltől és magas hullámoktól védett, figyelni kell a víz mélységre. A vízmélységre és a fenékre vonatkozó információk megtalálhatók az összes navigációs térképen, valamint a vitorlázáshoz hasznos applikációkban.

A tó fenék homokból, sziklákból, kavicsokból, gyomokból, kórusokból, sárból vagy zúzott kagylóból állhat. Nem minden anyag tartja egyenletesen a horgonyt, ezért legyen óvatos a horgonyzás helyén.

Manőver

Miután a hajó orrát beállította közvetlenül a szél felé, eldobhatja a horgonyt és elkezdheti leengedni  a láncot. Amikor a horgony az aljzathoz ér, tartsa szabadon a horgonyt és mozgassa az edényt hátrafelé. Egy idő után le kell állítania a lánc leengedését, miközben folytatja a visszafelé haladást. Ily módon a horgony az aljzatba fog ásódni, és a lánc enyhén megfeszül.

A horgonyzási manőver ennél a pontnál nem áll meg itt. A rögzítés után figyeljük a környezetet, hogy találjunk néhány tereptárgyat. Ezek a tereptárgyak segítenek a tájékozódásban, ha a horgony nem tartja a hajót tovább és elkezdi a tó fenekét szántani. Továbbá rögzített állapotban meg kell becsülni az elmozdulási terület körét, hogy elkerülhető legyen az ütközés más, rögzített hajókkal. Figyeljünk továbbá más akadályokra, amelyek problémát okozhatnak, ha a szél változik.

További hasznos információkat talál a következő vitorlás bérléssel kapcsolatos cikkeinkben. Jó szelet !

No Comments

Add your comment